09
JAN
2016

De ce m-am implicat puţin în cazul Barnevernet? – ‘Crestinul azi’ update

1. Viorel Iuga

Cei care îmi citesc materialele postate pe Facebook sau mă ascultă în emisiunile radio şi TV se împart în mai multe categorii. Unii citesc şi aud mai mult decât scriu şi spun, alţii mai puţin, alţii „mă interpretează” cum doresc, iar alţii iau lucrurile aşa cum sunt scrise sau spuse.
Astăzi aş vrea să scriu ceva pentru cei care sunt sinceri, dar cred că m-am implicat destul de puţin în cazul Barnevernet. Să ştiţi că vă dau dreptate. Implicarea mea a fost principială şi reţinută. Probabil aşa va fi şi pe viitor şi voi încerca să vă spun şi câteva motivaţii:
1. Încerc să mă ţin de slujba mea.Apostolul ne atrage atenţia că fiecare va răspunde înaintea lui Dumnezeu de credincioşia în domeniul şi în lucrurile încredinţate lui. Domnul mi-a încredinţat Evanghelia şi nimic nu are voie să mă deturneze de la predicarea ei. Biserica mi-a încredinţat o slujbă şi trebuie să fac tot ce pot să o împlinesc bine. Frăţietatea mi-a încredinţat un mandat şi am datoria să încerc să-l onorez cu demnitate. Cum în fiecare domeniu amintit am restanţe, nu pot să mă implic foarte mult în domenii noi.

2. Încerc să mă exprim documentat. Nu comentez intervenţiile celor care au fost şi sunt siguri că ştiu întregul adevăr dar, pentru mine, cazul acesta a fost şi continuă să fie ambigu în multe aspecte. Accesul la informaţia reală este limitat inclusiv celor care ar trebui să aibă mai multă informaţie. Cei care taxează Barnevernet, trebuie să taxeze şi lipsa acestora de transparenţă. Apoi, când taxăm Barnevernet, trebuie să taxăm cu acceaşi seriozitate şi promptitudine multe ţări nordice printre care şi Danemarca, Suedia şi Finlanda. Din informaţiile pe care le am, se pare că Suedia este cea mai dură la capitolul „furtului” legal al copiilor. Conştient că nu am nici competenţa necesară documentării şi nici timpul necesar pentru cazuri ce sunt pe rol în ţări cu alte legi şi alte structuri, mă rezum să vorbesc principial, aşa cum am făcut-o. Repet, din relatările Scripturilor, înţeleg şi afirm că toţi copiii trebuie educaţi în primul rând de părinţi şi întotdeauna în respect şi teamă de Dumnezeu.

3.    Nu sunt sigur dacă are rost. Mai exact, nu sunt sigur dacă putem schimba ceva în Norvegia sau în celelalte ţări menţionate. Ar fi frumos să se poată. Ar fi extraordinar dacă am putea schimba o lege rea într-o altă ţară. Aşa cum spuneam în alt material, eu personal nu îi pot condamna pe cei care respectă o lege rea dacă ei nu sunt convinşi că este rea. Cred că este datoria noastră să atragem atenţia asupra problemelor din lege şi să le cerem să o schimbe. Apreciez pe toţi cei care văd neregulile din legi şi atrag  atenţia Parlamentului European şi altor foruri competente să ia măsuri pentru schimbarea legilor rele şi încetarea abuzurilor. Dacă cei în cauză vor ţine seama şi vor schimba sau nu legile, dacă sunt obligaţi să o facă sau nu, chiar nu ştiu. Ceea ce ştiu este că, din nefericire, suntem ca ţară într-o structură europeană în care nu noi facem legile pentru alţii, ci alţii le fac pentru noi, iar noi le „înghiţim” fără cel mai mic comentariu. Chiar dacă mă veţi taxa pentru aceasta, trebuie să vă spun că aspectul acesta mă îngrijorează mult. Apoi, eu am fost implicat în trecut în organizare de marşuri, strângeri de semnături, dar datorită mai multor factori care ar merita cândva amitiţi, metoda nu a dat rezultatul dorit. Pentru că suntem angrenaţi într-un proiect naţional foarte important vă chem, din nou, să ne rugăm, să ne implicăm şi să sperăm că adunarea semnăturilor pentru modificarea Constituţiei, va aduce rezultatul dorit, măcar acum.

 

Continuare articol

De ce m-am implicat puţin în cazul Barnevernet?

 

Leave a Reply

*

captcha *